Wat zijn olijfbomen?

Olijfbomen zijn bomen die voornamelijk in warmere gebieden groeien. De olijfbomen heten niet voor niets zo. De boom bevat namelijk takjes waar olijven aan groeien. Deze olijven zijn heerlijk om te eten, maar er zijn ook heerlijke gerechten mee te maken. Zo kan je de pitjes van olijven zelf niet eten, maar er is wel heerlijke olijfolie van de pitten te maken. Deze olijfolie kan je vervolgens verwerken in heerlijke gerechten. Zo kan je er vlees mee braden, maar je kan ook een klein beetje van de olie over een heerlijke salade gieten. Een lekkere salade om olijfolie aan toe te voegen is bijvoorbeeld de caprese salade.

Olijfbomen verwerken in eten

Olijfbomen bieden een voedzame bron van eten. Zo kan je een heerlijke caprese salade net die extra smaak geven door de toevoeging van een klein beetje olijfolie van de boom. Een caprese salade bestaat doorgaans uit tomaat, mozzarella en basilicum. Het is het lekkerst als de tomaat een beetje zacht is en als je buffelmozarella gebruikt. Als toevoeging kan je ook een beetje pesto toevoegen. Hier zit doorgaans al olijfolie in, maar je kan altijd nog een klein beetje meer van de olie aan de salade toevoegen. Het is helemaal aan jou hoe je je caprese salade het liefst eet.

Locatie van olijfbomen

Olijfbomen bevinden zich voornamelijk in warmere gebieden. In Europa is Spanje één van de populairste landen waar olijfbomen in het wild groeien. Hier zijn de locals ook groot fan van het verwerken van olijfolie in hun eten. Waar er in Nederland meestal boter wordt gebruikt om in te bakken, gebruiken ze in Spanje olijfolie. Vaak is de olijfolie die Spanjaarden gebruiken ook veel lekkerder dan de olie zoals Nederlanders die in de supermarkt kunnen kopen. Vergeet dus zeker niet om voldoende olijfolie mee te nemen als je op vakantie bent in Spanje.